Elektornické aukcie využíva samospráva mesta už od roku 2008

11.11.2009 Snina

Verejné obstarávanie tovarov a služieb formou elektronických aukcií realizuje samospráva v Snine už od roku 2008.
O prechode na tento systém sa v poslednom období uvažuje aj na úrovni viacerých samospráv v regióne Zemplína.
\"V Snine sme s elektronickými aukciami začali už v júli 2008 ako jedno z mála miest na Slovensku. Máme vyškolených dvoch odborných zamestnancov, ktorí dodnes zrealizovali desiatky obstarávaní formou tohto systému, \" uviedla pre TASR Anna Brečková z Mestského úradu v Snine. Podľa jej slov sa okrem investičných zámerov mesta aukciami obstaráva nákup kancelárskeho papiera, tonerov, PC zostáv či nákup motorových vozidiel. \"Na týchto zadaniach sme pri väčších obstarávaniach usporili cca 11.000 eur (331.386 Sk), pri nákupoch realizovaných na kusy sme dosiahli úsporu asi 18 percent, \" uzavrela Brečková.
Podľa slov prednostu MÚ v Michalovciach Zdenka Vasiľa plánuje samospráva prechod na systém elektronických aukcií v horizonte rokov 2010 maximálne 2011. \"Pracujeme na tom, aby sme systém zaviedli v najbližšom období. Momentálne skúmame všetky možnosti a o systéme komunikujeme aj na úrovni viacerých samospráv, \" informoval Vasiľ.
O využívaní elektronických aukcií uvažuje aj humenská samospráva. Na poslednom októbrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo prijaté uznesenie, ktoré zaviazalo mestskú radu a vedenie mesta, aby sa do konca roka pripravil prechod na obstarávanie tovarov a služieb prostredníctvom elektronickej aukcie. Poslanec Ondrej Semanco (ĽS-HZDS) vtedy v súvislosti s novým systémom hovoril o transparentnosti procesu. \"Prax hovorí, že môže ísť aj o úsporu 30 percent, čo tvorí napríklad pri 100-miliónových zákazkách nezanedbateľnú sumu, \" konštatoval Semanco.
 

Vyberte región